Tænkepauser

Program for næste sæson forventes klar inden juli 2018

Tænkepauser fortsætter men nu i en udvidet form med fællesspisning, derefter oplæg ved foredragsholderen, så gruppedrøftelse og tilsidst opsamling på aftenen.

Foredragene er for alle interesserede og samtidig vil præsterne invitere konfirmanderne og deres forældre. 

Sæson 2018-19 har temaet: Skyld og Skam og første foredrag ud af tre finder sted onsdag den 21. nov kl. 17.00-20.00 og har overskriften:

Aktiv dødshjælp eller et spark til livet?

Ved Michael Pedersen
Højskolelærer på Egmont Højskolen
Cand. Teol. og journalist 

Debatten om aktiv dødshjælp dukker op med jævne mellemrum. Angsten for smerte i livets sidste dage er reel. Men i dag kan man smertelindre så meget, at den døende ikke oplever store smerter. Derfor er udsagn som ”Det er uværdigt at ende som grøntsag”, med til at skabe det massive flertal i befolkningen, som går ind for aktiv dødshjælp. Stille glider debatten fra at handle om en forkortelse af livet på et par dage, til rettighed til at vælge livet fra, hvis man bliver en grøntsag. Hvad vil det egentligt sige at være en grøntsag? 

Medierne fortæller den ene dag om en kvinde, som pga. diagnosen ALS har valgt at tage til Belgien for at afslutte livet. Et par dage efter bringes historien om den berømte fysiker, som har haft ALS i 10 år og er totalt afhængig af hjælp, men insisterer på, at han har både et godt og værdigt liv? Handler debatten om noget helt andet? Handler den om, at nogen mennesker, har svært ved at forholde sig til livet, som det udfolder sig, på godt og ondt? Nogle ser et liv, der ikke er værd at leve, mens andre derimod kan se muligheder, selv i et liv med afhængighed. 

Med udgangspunkt i eget liv som spastiker med brug for hjælp hele døgnet, vil Michael Pedersen stille skarpt på, at selv med et omfattende handicap kan man erobre sit liv. Han vil stille spørgsmålstegn ved, om livet med et handicap fritager ens eget ansvar for at få et godt liv. Han vil pege på, at der er dilemmaer ved aktiv dødshjælp, som handler om, at det bliver svært at fastholde ligeværdighed hvis der er nogle mennesker, samfundet mener har sådan et liv, at det er legalt og klinisk at få hjælp til at ende det.   

Foredraget er provokerende. Det stiller spørgsmålstegn ved, om et af problemerne er, at det ikke er legalt at sige til syge og mennesker med handicap, at de skal tage sig sammen og få noget ud af livet.

Kalender

22jul kl. 10:00

8. søndag efter trinitatis v. Lotte N. Forchhammer

22jul kl. 10:00
29jul kl. 10:00

9. søndag efter trinitatis v. Jacob Kleofas

29jul kl. 10:00
05aug kl. 10:00

10. søndag efter trinitatis v. Jacob Kleofas

05aug kl. 10:00
12aug kl. 10:00

11. søndag efter trinitatis v. Inge-Hanne Broström

12aug kl. 10:00
19aug kl. 10:00

12. søndag efter trinitatis v. Jacob Kleofas

19aug kl. 10:00
26aug kl. 10:00

13. søndag efter trinitatis v. Inge-Hanne Broström

26aug kl. 10:00