Sæsonen september-december 2019

Der er gratis adgang, kaffe, te & kage koster 20,- kr.  

 

Udflugt til Bosjökloster og Lunds Domkirke (ventelist)
Tirsdag den 3. september kl. 10.00-18.00. 

Prisen er 300,- kr. og inkluderer bus, frokost, omvisning på klosteret og Domkirken samt medbragt kaffe og kage på Solnäs Gård, Kiviks Musteri.
Tilmelding fra og med 29. juli til kirketjener@hvidovrekirke.dk eller mobil 5180 001. Betalingen sker i bussen på vej hjem. Husk pas eller gyldig billedlegitimation!

 

Saxos danmarkshistorie

– en mægtig fortælling fra middelalderen og bogens senere skæbne
Mandag den 7. oktober kl. 13.30-15.30.

Saxo skrev sin Danmarkshistorie for over 800 år siden, men den er stadig lige spændende og medrivende. Saxos Danmarkshistorie er vel nok landets vigtigste historiske skrift. Den blev skrevet på latin i årene omkring 1200 og beretter både den danske sagnhistorie med fortællinger om de danske sagnkonger og -helte (Roar, Krake, Regnar Lodbrog m.fl.) og om de historiske konger fra Gorm den Gamle og frem til Saxos egen tid.

Han skrev den på latin, så i dag må vi læse den i oversættelse. Men så er der også 6 forskellige oversættelser at vælge imellem – den første udkom i 1575, den seneste i år 2000. Det vil oversætter Peter Zeeberg bl.a. fortælle om. Hvad havde Saxo selv tænkt sig med sit kæmpeværk? Og hvordan kommer det til at tage sig ud når, senere generationer tolker ham på dansk?

Peter Zeeberg er forsker og oversætter, ansat ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Han har specialiseret sig i den (temmelig store) del af den danske litteratur, der er skrevet på latin. Ud over Saxo-oversættelsen har han bl.a. udsendt meget roste oversættelser af flere af Ludvig Holbergs latinske værker. Og for nylig har han været redaktør for den nye 22-binds udgave af Holbergs hovedværker.

 

Vikingernes verden - på kanten mellem de nordiske guder og den kristne verden – og om livet på vikingernes handelspladser og i nordens første by Hedeby
Mandag den 4. november kl. 13.30-15.30

Enkelte skriftlige kilder beretter om kontakter til kristendommen før Ansgars besøg i Ribe i 826 e.Kr. Selvom vikingerne længe holdt fast i de nordiske guder, så vidner mange arkæologiske fund om kontakter til de kristne egne. I vikingernes nuancerede kunst og ornamentik ses det spirende kendskab til kristendommen. Vi skal høre om løver, fugle og får, foruden om korset, slyngende vinranker med mere i vikingernes fantasifulde udsmykning. Vi følger inspirationen til disse motiver fra orientalske, engelske og kontinentale traditioner med tilknytning til den kristne verden. Livet leves bl.a. på handelspladserne. I handelspladsen Ribe og i Nordens første by, Hedeby, afsløres omfattende handel med store dele af verden mod nord, syd, øst og vest. Her får kristendommen efterhånden ret megen indflydelse.

Iben Skibsted Klæsøe  er Ph.d., arkæolog og redaktør. Hun har i mange år undervist og holdt foredrag på Københavns Universitet og ved folkeuniversitetet over hele landet. Ligeledes har hun holdt en lang række foredrag ved sognehøjskoler og i forskellige foreninger om oldtid, middelalder, kunst og kultur og om vikingerne.


Juleaften, julekrybbens historie og de Hellige Tre Konger – et historisk tilbageblik på fejringen af julen og hele denne fantastiske begivenhed
Mandag den 2. december kl. 13.30-15.30

Vi fejrer juleaften den 24. december, men sådan har det ikke altid været. Og sådan er det heller ikke alle steder i dag. Vi skal høre om den lysende stjerne på himlen, om de hellige tre konger, og om hvem de mon var? Også om hvorfor den første rigtige julekrybbe skabtes af Frans af Assisi i 1223. Siden blevet krybben et fast inventar i alle katolske og efterhånden også i protestantiske juletraditioner. Især italienerne men også tyskerne og østrigerne har haft og har stadig traditioner om julekrybber. I 1800-tallet kunne krybben bestå af flere end 400 forskellige figurer. I dag har mange familier tradition for at pynte op til jul med netop deres helt egen form for julekrybbe. Julescenariet med Jesusbarnet og krybben har været og er et yndet motiv for både klassiske og moderne kunstnere.

Iben Skibsted Klæsøe  er Ph.d., arkæolog og redaktør. Hun har i mange år undervist og holdt foredrag på Københavns Universitet og ved folkeuniversitetet over hele landet. Ligeledes har hun holdt en lang række foredrag ved sognehøjskoler og i forskellige foreninger om oldtid og middelalder, kunst og kultur og om vikingerne.

 

Fotos: Kaffepause

Kalender

20nov kl. 17:00

Tænkepauser - Café exit og "Livet på kanten"

Temaet for denne sæson er "Livet på kanten"

Aftenen består …

20nov kl. 17:00
24nov kl. 10:00

Sidste søndag i kirkeåret ved Inge-Hanne Broström

24nov kl. 10:00
01dec kl. 10:00

1. søndag i advent v. Jacob Kleofas

01dec kl. 10:00
02dec kl. 13:30

Juleaften, julekrybbens historie og de Hellige Tre Konger

– et historisk tilbageblik på fejringen af julen og hele denne fantastiske begivenhed …

02dec kl. 13:30
05dec kl. 19:00

Sankt Nikolaus med Mette Ladefoged

Traditionen tro holder Hvidovre Kirke og Københavns Vesperring festvesper på Sankt …

05dec kl. 19:00
08dec kl. 10:00

2. søndag i advent v. Marianne T. Jensen

08dec kl. 10:00